Over Yvonne

Mijn naam is Yvonne van Uden en ik ben geboren in 1962 en moeder van 3 volwassen kinderen. Mijn idee over het leven is dat er ‘alles’ bij hoort; het kleine en het grootte, het fijne en het pijnlijke. Dat het leven in het alledaagse zit en dat dit alledaagse je uitnodigt om te ervaren, te onderzoeken, te ontdekken en te ontwikkelen. Ergens onderweg in mijn leven kreeg ik gevoel voor het ‘eigen spoor’. Daarmee ontstond er voor mij een soort van baken wat een groeiende ruimte, inzicht en vrijheid gaf. Als ik die in het vizier hou voel ik steeds meer eigenheid en ervaar ik het leven rijker en blijer.

De weg blijkt er meer toe te doen dan de aankomst. Ik zie hindernissen die je onderweg tegenkomt als mogelijkheid om iets in jezelf te ontdekken. En als ik mezelf vind kan ik de ander laten zijn in wie hij is.

Ik ben geschoold in het Jeugdwelzijnswerk, speltherapie, massagetherapie, craniosacrale therapie en de antroposofie. Mijn werkervaring heb ik opgedaan in de gezondheidszorg; ziekenhuis, medisch kinderdagverblijf, gehandicaptenzorg en natuurlijk in mijn eigen praktijk met vele ouders.

Mijn visie

‘Als ik mij vind kan ik jou laten zijn’
    vrije vertaling ‘Als ik mij als ouder vind kan ik jou kind jezelf laten zijn.

Een ouder werkt mee aan het ontdekken en passend maken van de eigen jas van het kind. Bij het ene kind gaat dat als vanzelf, sluit een ouder daar makkelijk op aan, bij het andere helemaal niet. Bij het ene kind bots je dus meer dan bij het andere kind. Dat maakt afstemmen op elkaar soms tot een stevige klus. Het zegt niets over ‘houden van’, ook al ligt daar wel eens verwarring.

Hoe kunnen wij, als ouder, het kind waarachtig steunen in zijn of haar wording. Dan gaat het over de eigen jas helpen passend te krijgen en het gaat over helpen dat het zijn of haar eigen spoor vindt. Een uitdagende taak die erbij gebaat is dat je je als ouder ook om je eigen levensvreugde bekommert. De liefde van een ouder voor het leven werkt namelijk even aanstekelijk als de angstige bezorgdheid voor het leven. Beide levenshoudingen hebben hun uitwerking op het kind. Belangrijk dus om te werken aan je eigen liefde voor het leven. Het vraagt een snufje moed en een korreltje vertrouwen om hiermee aan de slag te gaan.

Vragen? Meer weten?